UBER, interzis la Cluj

Procesul UBER de la Cluj a fost intentat in urma cu doi ani, de catre companiile de taxi, nemultumite de serviciul de ride-sharing. Instanta de fond a invocat motivul concurentei neloiale, dand decizia tot in favoarea lor.

Decizia este dezamagitoare, insa dorim sa-i asiguram pe pasagerii si pe soferii parteneri care se bazeaza pe Uber in cluj ca aplicatia poate continua sa functioneze. Intre timp, am schimbat modul in care operam, iar in prezent lucram doar cu operatori de transport autorizatoo. Multe tari din UE au reglementat serviciile de ridesharing precum Uber, oferind, astfel, mai multe optiuni de mobilitate cetatenilor lor. Avem incredere ca Romania se va alatura in curand acestui trend”, au scris intr-un comunicat de presa transmis vineri cei de la Uber.

Sute de mii de oameni din tara noastra se bazeaza pe aplicatia Uber pentru drumurile de zi cu zi. Calatorii invoca drept motiv pentru alegerea lor conditiile mult mai bune decat ale taximetristilor, dar si preturile corecte. In urma cu o luna, s-a depus in Senat un proiect de lege care doreste sa reglementeze serviciile Uber. Acesta cere ca serviciile de ridesharing sa fie inregistrate fiscal si cursele sa fie raportate autoritatilor. Proiectul de lege este sustinut de Guvern.

Operatorii platformelor de ridesharing, Uber si Bolt, sunt obligati sa depuna o documentatie la Ministerul Transporturilor si sa plateasca o taxa de autorizare, precum si o taxa anuala. Fiecare dintre acestea valoreaza 50.000 de lei. Neplata acestei taxe anuale, in termen de 30 de zile, va conduce la anularea autorizatiei de functionare. Companiile Uber si Bolt au cerut amanarea adoptarii proiectului, pana cand se va stabili un cadru legal pentru serviciile pe care le ofera.